Konservering & restaurering

Konservering & Restaurering, vad är det?

Så här restaurerar vi era möbler

FöreEfter

Bord, skrivbord, nattduksbord, sideboards, alla ytor med möjlighet att ställa saker på kommer att ha saker på, vare sig det är tänkt så eller inte. Olika trä och ytbehandlingar tål olika mycket slitage. Vanligast förekommande skador på avställningsytor är ljusa och mörka fläckar, ofta runda ringar, efter vattenglas, koppar, krukor eller varma kärl. Vatten, värme, alkoholhaltiga drycker och metallföremål är ofta bovarna i dramat.

En annan vanligt förekommande skada på äldre möbler med faner (det tunna träskiktet som ofta täcker blindträet under, ett sätt att ”klä in” möbler i ett ofta mer exklusivt träslag). Här har faneret släppt i limningen och sitter löst, ibland är det här steget innan faneret spricker och lossnar om det inte åtgärdas i tid. I ett sånt här fall brukar vi försiktigt öppna faneret längs med fibrerna och injicera lim som masseras in och sätts under press. Ibland syns inte alltid dessa skador, ibland kan de framträda i ett visst ljus och ibland hörs de faktiskt. Om du ”knackar” försiktigt med pekfingerspetsen över ett faner kan det ibland uppstå ett lite torrt, ”pappigt” ljud som avslöjar att faneret sitter löst och behöver fästas ner.

En tredje typ av skada är en torr ytbehandling. I vissa fall kan det se ut som att själva träet har spruckit. Som tur är är det mycket sällan det som är fallet. Här har två sängbord med lådor stått kallt och fuktigt, vilket orsakade att ytbehandlingen krackelerade.

Andra ytskador som förekommer är de där möbler eller föremål har stått mycket varmt under längre tid, antingen i direkt solljus eller t.ex. nära element eller en eldstad. Det kan bidra till att ytbehandling i princip smälter och blir klibbig. Ibland torkar klibbet, ibland kvarstår det och bildar en fet hinna som ser tjock och kladdig ut. I bildexemplet behövde lacken avlägsnas p.g.a. det tjocka lagret modern lack som inte gick att regenerera. En ny tunn oljevax fick sedan skydda träet.

FöreEfter

Ibland är det så enkelt som att en möbel under åren blivit smutsig, det behövs inte ett ostädat hem för det, det räcker med lite damm, fett från matlagning och en lack som drar åt sig effektivt. Här ovan ett exempel på en ärvd möbel från ett hem med inomhusrökare. Ofta blir tyget du rengör möbeln med lite gulbrun av just nikotin.

Ringar på faner

De 14 garderobsmodulerna byggs ihop i verkstan för att säkerställa att alla mått stämmer. Björkarna till stommarnas listverk [...]

2022-03-02T11:28:11+01:00
Till toppen