Stolar kommer i alla former och skepnader. Lagningar av stolar likaså. Här är en av 6 illa åtgångna NK-stolar med rottingryggbrickor. Just den här måste någon ha ramlat och lagt sig över… Kunden har tillfälligt fått den att hålla samman genom tejp och andra akuta medel.

Rottingryggarna lagades med enstaka inflätade rottingskenor där det saknades eller trasats sönder. Alla sitsar blev omklädda i ett svart tyg med matchande band.

Det färdiga resultatet.

Stolar från Norrköpings konstmuseum behövde fräschas upp.

Den gamla ytbehandlingen var tjock och hade gulnat med åren. Här tas den gamla bort och det obehandlade träet syns till höger. En oljevax applicerades istället.

En ”Myran” av Arne Jacobsen, modell 3100, Fritz Hansen, Danmark. En ovanlig variant med riopalisander. Stolen behövde fräschas upp. Dessutom behövdes ett certifikat från Jordbruksverket för att styrka att möbeln köpts in innan det klassades som utrotningshotat träslag. Ett mycket viktigt dokument om en vill sälja en möbel med tropiska träslag.

Redo för avfärd!

Stol tillskriven Svante Schöblom, ”Overman” från 1981, som har stått i en verkstad och fått diverse färgstänk, spackel och smutsats ner kraftigt under årens lopp. Här gäller att avlägsna mekaniskt.

Lätt på handen och med hjälp av skalpell tas den värsta smutsen bort.

 

 

Spara